Cherokee Trail of Tears: Kulttuurillinen ja Poliittinen Syöksyk utteranceen 1800-luvun Yhdysvalloissa

blog 2024-11-08 0Browse 0
Cherokee Trail of Tears: Kulttuurillinen ja Poliittinen Syöksyk utteranceen 1800-luvun Yhdysvalloissa

“Trail of Tears”, suomeksi “Kyynelten Tie,” on karu muisto Amerikan alkuasukkaiden historiasta. Tämä pakkoväestönsiirto, joka tapahtui vuosina 1830-1850, pakotti noin 16 000 cherokeea jättämään kotimaansa Eteläisestä Yhdysvalloista ja kulkemaan länteen Oklahoman territorioon.

Tapahtuma oli seurausta monista tekijöistä, jotka heijastivat tuolloisen Amerikan yhteiskunnan tilaa. Maan omistusoikeudet olivat jatkuvasti ristiriidassa eurooppalaisten siirtolaisten ja alkuperäisasukkaiden välillä, joita kutsuttiin “Intiaaneiksi”.

Cherokeet oli kehittynyt kansakunta: heillä oli oma hallintojärjestelmänsä, kieli ja kirjoitusjärjestelmä. He olivat sopeutuneet Amerikan eteläiseen osaan ja viljellyt maata. Mutta 1800-luvun alussa Yhdysvaltain laajeneminen länteen vaati lisää maa-aluetta valkoisille siirtolaisille.

Kultakuume Georgiaan vuonna 1829 lisäsi paineita Cherokeen kotimaassa. Kulta löydettiin Cherokeet kielen omistaman maaperän alueelta, ja tämä herätti innostusta uusia maa-alueita etsivissä valkoisissa amerikkalaisissa.

Presidentti Andrew Jackson, joka oli tunnettu vahvasta ja aggressiivisesta politiikastaan, kannatti alkuperäisasukkaiden siirtoa länteen. Vuonna 1830 hän allekirjoitti Indian Removal Actin, joka antoi Yhdysvaltain hallitukselle valtuudet pakottaa alkuperäiskansoja luovuttamaan maansa ja muuttamaan länteen Mississippi-joen toiselle puolelle.

Cherokeeet vastustivat siirtoa oikeudella ja diplomaattisella painostuksella. He tekivät useita vetoomuksia Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen, mutta tuloksetta. Vuonna 1835 korkein oikeus vahvisti Cherokeen oikeuden omistaa maansa, mutta presidentti Jackson kieltäytyi noudattamasta päätöstä ja määräsi armeijan valvomaan Cherokeeen pakkoevakuointia.

Vuosina 1838-1839 Yhdysvaltain armeija alkoi pakottaa Cherokeen kansaa lähtemään kodeistaan. Heille annettiin vain vähän aikaa kerätä tavaroitaan ja heidät pakotettiin kävelemään satojen kilometrien päähän länteen.

Matka oli katastrofaalinen. Talvi oli kova, ruoka ja lääkintäpuoli puutteellisia. Tuhansia Cherokeeita kuoli tauteihin, nälkään ja väsymykseen matkan aikana.

Cherokeeet joutuivat asettumaan Oklahomaan, missä he joutuivat aloittamaan uuden elämän kurjissa olosuhteissa. “Trail of Tears” on Amerikan historian synkkä luku, joka osoittaa valkoisten kolonialismin ja rasistisen politiikan julmuutta.

“Trail of Tears"in vaikutukset:

  • Kulttuurin hävittäminen: Pakkoväestönsiirto johti Cherokeen kulttuurin heikkenemiseen ja monien perinteiden kadottamiseen.
  • Poliittiset muutokset: “Trail of Tears” vahvisti Yhdysvaltain hallituksen valtaa alkuperäiskansojen yli ja loi ennakkotapauksia, jotka käytettiin myöhemmin oikeuttamaan muita pakkoväestönsiirtoja.

Vaikka tapahtuma on jo kaukana historiassa, sen vaikutukset ovat edelleen tuntuvissa Cherokeen kansan keskuudessa ja Yhdysvaltain historiassa. “Trail of Tears” toimii muistutuksena kolonialismin julmuudesta ja tarpeen suojella alkuperäiskansojen oikeuksia ja kulttuuria.

TAGS