Oraviuden Kapinan nousu brittiläistä imperialismia vastaan ja Egyptiä modernisoivan uudistusten aikakausi

blog 2024-11-23 0Browse 0
Oraviuden Kapinan nousu brittiläistä imperialismia vastaan ja Egyptiä modernisoivan uudistusten aikakausi

19-luvun Egyptin historiassa Oraviuden kapina (1882) oli merkittävä käännekohta, joka muutti maan poliittista maisemaa ja loi pohjan brittiläiselle valvoiselle. Kapinan syyt olivat monimutkaisia ja juurtuivat sekä sisäisiin että ulkoisiin tekijöihin. Sisällisesti Egypti kärsi taloudellisesta epävakaudesta, mikä johtui osittain Khediven Ismailin kunnianhimoisten modernisointiprojektien kustannuksista. Ismail oli pyrkinyt kehittämään Egyptin infrastruktuuria ja teollisuutta, mutta nämä hankkeet olivat osoittautuneet kalliiksi ja lisänneet maan velkaantumista Euroopassa.

Brittiläinen valta kasvoi Egyptissä myös taloudellisen vaikutusvallan kautta. Britannian hallitus oli huolissaan Ranskan vaikutuksesta Egyptiin, joka uhkasi Britannian hegemoniaa Lähi-idässä. Lisäksi Egypti oli strategisena sijainnina Suezin kanavan vuoksi, mikä oli tärkeä kauppareitti Brittiläiselle imperiumille. Kun Khediven Ismail ei kyennyt maksamaan velkojaan Englannille ja Ranskalle, Euroopan valtamahdit ryhtyivät vaatimaan Egyptin taloudellisen kontrollin luovuttamista.

Oraviuden kapina syttyi vastauksena Khediven Ismaililta vallan riistämiseen brittien toimesta. Kapinan johtaja Ahmad Orabi oli armeijan upseeri, joka kannatti Egyptiläisten kansallismielisyyttä ja vastusti ulkomaalaista interventioita. Hänen populistinen retoriikkansa resonoi tavallisten egyptiläisten keskuudessa ja keräsi laajan tuen kapinalle. Britannian armeija kuitenkin murskasi kapinan nopeasti, ja Orabi karkotettiin maanpakoon.

Oraviuden kapinan seuraukset olivat pitkäaikaiset ja mullistavia Egyptille:

  • Brittiläinen valvonta: Kapinan jälkeen Britannia otti käytännössä hallintaansa Egyptin ja alkoi toteuttaa politiikkaa, joka suosi brittiläisiä taloudellisia intressejä.
  • Modernisointi ja kehitys: Vaikka brittiläinen valvonta rajoitti egyptiläisten autonomiaa, se myös vauhditti maassa modernisaatiota infrastruktuurin, koulutuksen ja terveydenhuollon saralla.

Egyptin sosiaalinen ja poliittinen maaaskel: Oraviuden kapinan jälkeen Egyptissä syntyi vahva nationalististen liikkeiden aalto, jotka vastustivat brittiläistä valvontaa ja taisivat itsenäisyyden puolesta.

Tapahtuman vaikutukset Selitys
Britannian kontrolli Suezin kanavasta Mahdollisti Britannian merivoimien nopeamman kulkemisen Intiaan ja muihin brittiläisen imperiumin osiin.
Egyptiläinen kansallismielisyys Liikkeen vahvistuminen, johtaen lopulta itsenäisyyteen vuonna 1922.

Oraviuden kapina oli monimutkainen ja merkittävä tapahtuma Egyptin historiassa. Se muutti maata syvästi brittiläisen imperialismien alaisuuteen ja loi pohjan modernisaatioon, mutta myös kansallismielisyyden nousuun.

TAGS